Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

субота, 5. септембар 2015.

Velesova knjiga - ( The Book of Veles )



Velesova knjiga je knjiga koja navodno govori o drevnoj slovenskoj religiji i istoriji. Dok pojedini istoričari smatraju ovu knjigu najstarijim slovenskim tekstom, drugi smatraju da knjiga nije autentična, te da predstavlja falsifikat. Knjiga sadrži religijske pasaže i istorijske zapise, ispresecane sa naravoučenijima. Događaji koji se pominju u knjizi mogu biti datirani od sedmog veka pre Hrista, do devetog veka naše ere.

U jesen 1919 . Godine u Rusiji je još uvek trajao građanski rat , ali se nazirala pobeda boljševika . Pukovnik carske vojske Fjodor Arturovič Izenbek je tražio sigurno mesto u Ukrajini i naišao na jedan opustošen zamak i imanje Zadonski u kome je našao samo razbacane brezove daščice,domaćini su bili ubijeni , a imanje opustošeno.Pogledavši ih shvatio je da je na njima nešto ispisano te ih je poneo i nastavio da luta zemljom u kojoj se odvija revolucija . Kad se rat završio Izenbek kao i mnogi njegovi istomišljenici je napustio zemlju i otišao prvo u Tursku pa zatim u Jugoslaviju . 1923 . Je ponudio daščice Narodnom muzeju u Beogradu uz malu novčanu nadoknadu ali je odbijen.

Inženjer Miroljubov poverio se pukovniku Izenbeku i izneo mu zamisao da želi da napiše nekakvu poemu istorijske sadržine, ali mu je nedostajao izvorni materijal. Carski oficir mu je rukom pokazao na torbu koja je ležala u uglu i rekao da će tu naći ono što mu je potrebno. Tako se Miroljubov upoznao s famoznim daščicama i u toku sledećih petnaest godina navodno ih je marljivo prepisivao i tumačio. Nepoverljivi Izenbek nije dozvoljavao inženjeru hemije da daščice iznosi već je morao da ih iščitava u njegovom prisustvu ili zaključan u ateljeu. Oficir Izenbek je umro 1941. godine i dalja sudbina brezovih daščica ostala je potpuno neizvesna. Prema nekim izvorima, odneo ih je Gestapo koji je upao u pukovnikov stan. Kako bilo, od tada daščice više niko nije video..

Po nekim izvorima, Miroljubov sa Velesovom knjigom odlazi u Sjedinjene Američke Države i predaje knjigu Ruskom muzeju u San Francisku . I od tad su se mnogi stručnjaci bavili tom knjigom uključujući Šajana , Pešića , Kura , Lozko i Lesnoja.

Velesova knjiga je knjiga koja govori o drevnoj slovenskoj religiji i istoriji . Pojedini istraživači smatraju ovu knjigu najstarijim slovenskim tekstom , dok drugi smatraju da knjiga nije autentična i da predstavlja falsifikat . Knjiga sadrži religijske pasaže i istorijske zapise , ispresecane sa naravoučenijima . Velesova knjiga je stvarana nekoliko vekova, počev od 7. veka pre Hrista, dok su njene poslednje stranice ispisane u 8/9. veku, u drevnom Novgorodu, za vreme kneza Bravlina, a zatim u vreme Varjaga i Rurika i konačno u Kijevu, u vreme vladavine Askolda. Pisali su ih žreci, ili sveštenici – klasa upućenih u pismo, istoriju i religiju. Pošto su poslednji tekstovi Velesove knjige nastajali već u vreme pokrštavanja i krvavih obračuna sa drevnom slovenskom vedskom verom, stara slovenska kultura je temeljno razrušena postupcima koje je sproveo Vladimir 988. godine.

Velesova knjiga , najstariji pisani dokumenat Slovena koji daje široku sliku nastanka razvoja i seoba slovenskih plemena i njegove uloge u istoriji . Već je rečeno da Velesova knjiga nije letopis u klasičnom smislu , nije hronološko nabrajanje istorijskih događaja kako je svojevremeno očekivao Jurij Miroljubov . To je jedan opšti zbornik religiozno poučnog karaktera u koji su , istovremeno sa slavljenjem bogova , opisima verskih običaja , uključeni krupni odlomci posvećeni istoriji .

Oko ove knjige zapocele su zustre rasprave u naucnim krugovima. Jedni tvrde da je originalni i najstariji pisani dokumenat Slovena, dok drugi iznose cinjenice da je ta knjiga samo nevesti falsifikat.

Vise o ovome mozete procitati u clanku koji donosi Politikin zabavnik > http://www.politikin-zabavnik.rs/2009/2978/02.php

Нема коментара:

Постави коментар