Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

петак, 4. септембар 2015.

Sida - ( The Secret Origins of AIDS )



1983. godine naučnici u Francuskoj, na čelu sa Likom Montanjerom, su prvi otkrili virus koji dovodi do bolesti side. Nazvali si virus LAV, lymphadenopathy-associated virus, što znači da su oni u početku virus usko povezivali sa limfnim sistemom. Iste godine, Robert Galo iz SAD-a, je potvrdio postojanje virusa i nazvao ga je HTLV-III, human T lymphotropic virus type III, jer je otkrio vezu između CD+ T ćelija i virusa. 1986. godine oba naziva su preinačena u HIV.

Utvrđeno je postojanje dva tipa virusa, HIV-1 i HIV-2. HIV-1 je opasniji i ima veći stepen zaraze i lakše se prenosi sa osobe na osobu, i velikom vroju je glavni uzročnik side u svetu. HIV vodi biološko poreklo od SIV (virusa majmunske imunotropije, Simian Imunotropic Virus), koji izaziva imunodeficijenciju afričkih zelenih majmuna. Smatra se da je za evolutivni preskok sa vrste na vrstu trebalo više stotina godina.

HIV napada prvenstveno CD4 pozitivne ćelije, a to su CD4 limfociti, makrofagi i antigen prezentujuće đelije,poslednja dva su u stvari rezervoar virusa. HIB koristi CD4 receptor ovih ćelija kao ulazna vrata-vezuje se za njega što mu omogućava da prodre u ćeliju. Međutim potreban mu je jos jedan koreceptor a to je molekul CCR5 ili CXCR4, koji se takođe nalazi na mambrani ovih ćelija. Smatra se da su ljudi kojima ovi receptori fale ili su promenjeni putem mutacije imuni na sidu. Smanjenjem broja ovih đelija imuniteta, posebno CD4 limfocita odbrambeni sistem se slabi što omogućava invaziju drugih mikroorganizama-virusa, bakterja, gljiva i parazita, ali i tumora, koji su u stvari odgovorni za simptome ove bolesti.Virus ima omotač sastavljen od proteina i masti koji ga čini osetljivim na dezinficijense i rastvarače (tipa medicinskog alkohola,formaldehida, dezdermana, hloroforma i sl.). Takođe virus je veoma neotporan u spoljašnjoj sredini, van ljudskog organizma živi nekoliko sekundi, osetljiv je na povišene temperature. Jedino van ljudskog organizma, može živeti na veoma niskim temperaturama (temp. tečnog azota od minus 70 stepeni). U svim zdravstvenim ustanovama primenjuje se upotreba ili instrumenata za jednokratnu ili standardna suva sterilizacija ili autoklaviranje, koje su više nego dovoljne da unište virus HIV-a.

Razne organizacije, u kojima se nalazi i nekolicina naučnika koji se ne bave proučavanjem side, dovode u pitanje vezu između virusa humane imunodeficijencije i side, poriču postojanje ovog virusa ili izražavaju sumnju u ispravnost antiviralne terapije (a ponekad čak tvrde da je upravo ta terapija uzrok smrti obolelih). Iako je naučna javnost ispitala i odbacila ovakve tvrdnje, one nastavljaju da se šire putem interneta. Ove tvrdnje ponekad imaju politički značaj. Tako je 2000. godine bivši predsednik Južnoafričke Republike, Tabo Mbeki, na 13. međunarodnoj konferenciji za borbu protivside u Durbanu postavio pitanje o bezbednosti lekova protiv side i izrazio sumnju da je HIV uzročnik ove bolesti. Zbog toga je optuživan za neadekvatan odgovor na epidemiju side u svojoj državi.

Međutim ne čuje se puno o tome kako je do nastanka ovog virusa i bolesti došlo, već samo kako se prenosi i šta može da učini. Naime neke teorije govore, kako je HIV slučajno pušten, dok neke jasno tvrde da je HIV namenski pušten, upravo kako bi došlo do smanjenja populacije, nešto slično poput otrovnih kemtrejlsa. Poslednje teorije se pozivaju i na to, da je u nedavno oborenom Malezija Erlajns avionu u Ukrajini, bilo oko 100 svetski značajnih naučnika, koji se bave pronalaskom leka protiv side, pa čak i da je lek protiv side bio na tom kobnom MH17 letu ! Istinu ne znamo i verovatno nikad i nećemo znati, ali vi pazite šta radite, i poslušajte savete lekara o merama prevencije ove opake bolesti!

1 коментар: