Mnogo neobjašnjivih događaja odigralo se tokom istorije ljudske civilizacije. Uprkos današnjoj tehnologiji, mnoge misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja. I kad se dođe do rešenja, naučnici neka od njih ostave za sebe. Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.Ako volite misterije o duhovima, vanzemaljcima, drevnim civilizacijama, cudnim bicima, neobicnim pojavama, neobjasnjivim nestancima, neresinim istorijskim zagonetkama..., onda ste na pravom mestu. Vodimo Vas na putovanje kroz svet Najvecih svetskih misterija. Zagonetni slučajevi i drevne misterije su pred Vama. Probajte da rešite ono što drugi nisu mogli.Pridruzite nam se.
Podelite sa nama vasa misteriozna i paranormalna iskustva.

Do you believe ?

UKOLIKO smatrate da citav tekst ili deo teksta ne odgovara istini, napišite svoje mišljenje, ili drugi tekst na istu temu, pošaljite nam i mi cemo to veoma rado postaviti na ovu stranicu.

уторак, 26. мај 2015.

Ukleta mumija na Titaniku ( The Titanic's mummy curse )




Priča o "ukletoj" mumiji na Titaniku je dosta neobicna. Činjenica je da je u Egiptu krajem 1890.-ih otkriven sarkofag svestenice hrama posvećenog bogu Amonu Ra. Pretpostavlja se da je živela u oko 1500. godine prije Hrista u Tebi. Na spoljasnjoj strani poklopca, izrađenog od zlata i emajla, bio je ugraviran njen lik, a na zidovima grobnice navodno je bilo ispisano prokletstvo.

Sarkofag je bio ponuđen četvorici bogatih Engleza koji su ga kupili i odneli u hotel. Jedan od njih nestao je prve večeri, nakon što je neobjašnjivo išetao iz hotela i otišao prema pustinji. Drugi, imenom Douglas Mooray, je teško stradao u lovu. Puška mu je iznenada eksplodirala u ruci te su mu je morali amputirati. Treći je bankrotirao čim se vratio u Englesku, a četvrtom je poginula porodica u saobracajnoj nesreći i izgorela kuća.

Mooray je sarkofag dao prijateljici na čuvanje. Njoj je uskoro umrla majka, ljubavnik ju je napustio, a ona sama je obolela od nepoznate bolesti. Mumija je nakon toga završila u Britanskom muzeju. Nakon svih "čudnih" događaja počela je plijeniti pažnju medija. Fotograf koji je snimao kovčeg odjednom se je srušio mrtav. Navodno je bilo još smrtnih slučajeva, te je jednoglasno odlučeno da se eksponat pošalje muzeju u New Yorku, koji je poklon prihvatio. Kovčeg je ukrcan na Titanic, a ne treba ni spominjati da do New Yorka nikada nije stigao.

Postoji i priča da je mumija nekako spašena s broda te da je ipak stigla do Amerike, gdje se nastavlja niz neuobičajenih nesreća i smrti. Sarkofag je, prema toj legendi, vraćen u Evropu brodom Empress of Ireland koji je potonuo 1912. i na kojem je poginulo 840 putnika. Opet, mumija je nekako spašena. Odlučeno je da se vrati u Egipat te je ukrcana na Lusitaniju, koja je pak potopljena  1915.

Ipak, nema dokaza da je mumija uopste bila na Titaniku jer nije bila navedena u tovaru. Sarkofag se danas nalazi u Britanskom muzeju, ali je prazan. Nije poznato gde je mumija.

1 коментар: